Menu

Reputatieonderzoek

Een reputatieonderzoek is een onderzoek naar de manier waarop een organisatie of product wordt waargenomen en beoordeeld door stakeholders, zoals klanten, leveranciers, investeerders, medewerkers en de media.

Een reputatieonderzoek is belangrijk omdat de reputatie van een organisatie of product invloed heeft op de mate waarin zij succesvol zijn in hun doelen, zoals het winnen van nieuwe klanten, het aantrekken en behouden van medewerkers, het verkrijgen van financiering en het waardevol blijven voor investeerders. Door een reputatieonderzoek bij MSI Consultants uit te voeren, krijgt een organisatie inzicht in hoe ze worden waargenomen en waar ze eventuele verbeteringen kunnen aanbrengen in hun communicatie, producten, diensten en interne processen. Het helpt ook bij het identificeren van reputatie-uitdagingen en kansen voor groei en ontwikkeling.

Een reputatieonderzoek uitvoeren is belangrijk omdat:

 • Het inzicht geeft in hoe een organisatie of product door stakeholders wordt waargenomen en beoordeeld.
 • Het helpt bij het identificeren van kansen en uitdagingen voor groei en ontwikkeling van de reputatie.
 • Het verbetert de communicatie en verhoogt de transparantie van de organisatie.
 • Het ondersteunt beslissingen over strategie en productontwikkeling.
 • Het helpt bij het aantrekken en behouden van klanten, medewerkers en investeerders.
 • Het ondersteunt de reputatie-managementinspanningen van de organisatie.
 • Het kan leiden tot verbeterde financiële resultaten en groei van de organisatie.
Contact
reputatieonderzoek
 • Welke factoren beïnvloeden de reputatie van een organisatie?

  De reputatie van een organisatie wordt beïnvloed door diverse (interne) factoren, waaronder de kwaliteit van een producten of diensten, communicatie en transparantie, maatschappelijke verantwoordelijkheid en de ervaringen van klanten en medewerkers. Ook externe factoren zoals de economische en politieke omgeving kunnen een rol spelen.

 • Hoe kan ik mijn organisatie vergelijken met concurrenten op basis van reputatieonderzoek?

  Om jouw organisatie te vergelijken met concurrenten, dien je een onderzoek uit te voeren waarbij je de reputatie van jouw organisatie en die van jouw concurrenten meet op basis van dezelfde criteria.  Vervolgens kun je de resultaten analyseren en vergelijken om inzicht te krijgen in de relatieve positie van jouw organisatie t.o.v. de concurrenten.

 • Wat zijn de KPI's die worden gebruikt in reputatieonderzoek?

  Vaak worden indicatoren zoals merkbekendheid, merkloyaliteit, klanttevredenheid, vertrouwen, maatschappelijke verantwoordelijkheid, communicatie-effectiviteit en algemene reputatie gebruikt om de reputatie van een organisatie te meten en te verbeteren.

 • Hoe vaak moet ik reputatieonderzoek uitvoeren?

  Over het algemeen wordt aanbevolen om reputatieonderzoek jaarlijks of tweejaarlijks uit te voeren, afhankelijk van de dynamiek van jouw markt, de ontwikkeling van jouw organisatie en de frequentie van veranderingen in jouw stakeholders. 

 • Hoe kan ik mijn reputatie verbeteren op basis van de resultaten van het onderzoek?

  Je dient allereerst de belangrijkste pijn- en verbeterpunten te identificeren. Vervolgens kun je gerichte acties ondernemen om deze punten aan te pakken en te communiceren over de genomen maatregelen om het vertrouwen van stakeholders te vergroten.