Menu

Nederlanders en hun keuzes in onzekere tijden: inzichten uit de Nationale Keuzestress Monitor 2023

In een wereld waar onzekerheid heerst, is het gedrag van consumenten vaak even grillig en onvoorspelbaar. Voor marketeers kan dit een ware uitdaging zijn: hoe bereik je je doelgroep effectief wanneer hun keuzes en voorkeuren voortdurend in beweging zijn? Dit is waarom MSI Consultants de Nationale Keuzestress Monitor introduceert.

In deze blog verkennen we de bevindingen van de Nationale Keuzestress Monitor dat MSI Consultants in 2023 6x heeft uitgevoerd. Het onderzoek werpt licht op de besluitvorming van Nederlanders in onzekere tijden. De resultaten bieden een diepgaand inzicht in hoe Nederlanders hun keuzes maken op verschillende gebieden, variërend van consumptiegoederen tot maatschappelijke betrokkenheid en gezondheidszorg.

 

1. De Overstap naar Huismerken

In de hedendaagse Nederlandse supermarkt kiezen consumenten steeds vaker voor huismerkproducten. Uit de Nationale Keuzestress Monitor van januari 2023 bleek dat de kwaliteit en smaak van deze producten, gecombineerd met een lagere prijs, een aantrekkelijke optie vormen. Met een indrukwekkende 78% van de respondenten die huismerken evenzeer waarderen als A-merken, blijkt de overstap naar huismerken een duurzame trend.

Meer lezen

2. Jongeren en Goede Doelen

Een interessante wending is te zien in het donatiegedrag, vooral onder jongeren. Terwijl jongere donateurs terughoudend zijn geworden in het geven aan goede doelen, zijn ze verrassend actief in het ondersteunen van specifieke oorzaken, zoals de aardbevingen in Turkije en Syrië. Deze schijnbare tegenstelling roept vragen op over de toekomst van filantropie en de manier waarop goede doelen jongere generaties kunnen aanspreken.

Meer lezen

3. Vakantieplannen in een Krappe Economie

Wat betreft vakantieplannen, bleek dat Nederlanders vastbesloten om hun zomervakanties voort te zetten, zij het met enkele aanpassingen. Het onderzoek toonde aan dat hoewel de totale uitgaven gelijk blijven, er concessies worden gedaan zoals kortere reizen of minder luxueuze accommodaties. Dit wijst op de veerkracht en aanpassingsvermogen van Nederlandse consumenten in tijden van economische onzekerheid.

Meer lezen

4. Jongeren Stellen Medische Zorg Uit

Een zorgwekkende trend is het uitstellen van medische zorg, vooral onder jongeren. De Monitor wijst uit dat bijna twee op de drie jongeren medische bezoeken uitstellen om kosten te besparen. Dit gedrag kan leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen op de lange termijn, waardoor de dringende noodzaak ontstaat om deze kwestie aan te pakken.

Meer lezen

5. E-bikes en Verkeersveiligheid

Een ander thema van de Nationale Keuzestress Monitor is de houding ten opzichte van e-bikes en verkeersveiligheid. Met een groeiend aantal e-bikers in Nederland is er een duidelijke roep om strengere veiligheidsmaatregelen, zoals helmplicht en leeftijdsrestricties. Deze bevindingen bieden belangrijke inzichten voor beleidsmakers en belanghebbenden in de transportsector.

Meer lezen

6. De Rol van Gepensioneerden op de Arbeidsmarkt

Tot slot benadrukt de Monitor met de laatste meting van 2024 de potentie van gepensioneerden op de arbeidsmarkt. Met een aanzienlijke groep werkenden die positief staat tegenover het inzetten van gepensioneerden, wordt de noodzaak benadrukt om de talenten en ervaring van oudere werknemers te benutten. Dit biedt een nieuw perspectief op de werkgelegenheid en de bijdrage van oudere generaties aan de samenleving.

Meer lezen

Conclusie

De Nationale Keuzestress Monitor van MSI Consultants biedt een fascinerende blik op hoe Nederlanders navigeren door economische onzekerheid. Van de voorkeur voor huismerken tot het aanpassen van vakantieplannen en de opvattingen over gezondheidszorg en arbeidsmarkt, de resultaten tonen de veerkracht en diversiteit van keuzes in het hedendaagse Nederland.

De resultaten van de Nationale Keuzestress Monitor, gepresenteerd door MSI Consultants, bieden niet alleen inzichten in de keuzes en uitdagingen van de Nederlandse bevolking, maar belichten ook de expertise van MSI Consultants in het stellen van de juiste vragen.

Blikkend op de toekomst, blijft MSI Consultants in 2024 zich richten op het verhelderen van de keuzestress die Nederlanders ervaren in deze snel veranderende tijden. Door consequent de juiste vragen te stellen en diepgaande analyses te bieden, positioneert MSI Consultants zich als een belangrijke speler in het onderzoeksveld, gewapend met de kennis en inzichten om ons te helpen begrijpen wat de Nederlandse samenleving beweegt.

Overige edities van de Nationale Keuzestress Monitor

Wat gebeurt er bij MSI Consultants?

MSI

7e editie – Nationale Keuzestress Monitor


Lees meer!
MSI

6e editie – deel 2 – Nationale Keuzestress Monitor


Lees meer!
MSI

6e editie Nationale Keuzestress Monitor


Lees meer!