Menu

Behoud

Klik op het onderzoek dat jou helpt om de marktpositie te behouden.

NPS

  • Meet hoe waarschijnlijk klanten een product of dienst aanbevelen aan anderen
  • Geeft inzicht of klanten tevreden zijn
  • Helpt bij het identificeren van verbeteringen en stimuleert klantloyaliteit

Marketing Mix Modelling (MMM)

  • Bepaalt de effectiviteit van verschillende mediakanalen
  • Geeft inzicht inzicht in welke marketinginspanningen het meest effectief zijn
  • Versnelt en vereenvoudigt besluitvorming door AI-gestuurde analyses

Brand Salience en CEP

  • Geeft inzicht in hoe herkenbaar en opvallend jouw merk is
  • Meet de impact van marketinginspanningen
  • Laat zien hoe je jouw zichtbaarheid kan verbeteren

Reputatieonderzoek

  • Geeft inzicht in hoe een organisatie of product door stakeholders wordt waargenomen en beoordeeld
  • Helpt bij het identificeren van kansen en uitdagingen
  • Verbetert de communicatie en verhoogt de transparantie van de organisatie

Klantbehoud

  • Realiseer een hogere klanttevredenheid
  • Vergroot je bereik
  • Gotere merkloyaliteit en een grotere kans op herhaalaankopen

Klantbehoud: een duurzame trend die zichzelf terugbetaalt 

Jouw product of dienst is al een tijdje op de markt en presteert goed. Dit blijkt vooral doordat de eerste groep klanten terug blijft komen. Het behouden van klanten is een slimme investering, omdat tevreden klanten geneigd zijn om terug te komen. Het begrijpen van klantbehoud geeft inzicht in hoe tevreden jouw klanten zijn met wat je aanbiedt. Maar hoe kun je deze klanten behouden?

Het handhaven of verbeteren van jouw positie in de markt gebeurt niet vanzelf. Wat je aandacht geeft, groeit. Het tevreden houden van bestaande klanten is cruciaal voor het opbouwen van een duurzame basis. Tegelijkertijd kan het vinden van nieuwe doelgroepen essentieel zijn om jouw marktpositie te behouden. MSI Consultancy biedt diverse onderzoeksoplossingen voor deze uitdagingen.

Laat jouw bedrijf groeien door middel van klantbehoud

Vanuit een kostenefficiënt perspectief is het voordeliger om bestaande klanten te behouden dan nieuwe klanten aan te trekken. Studies tonen aan dat het verwerven van nieuwe klanten tot wel vijf keer meer kan kosten dan het behouden van huidige klanten. Klanten die al interesse hebben getoond in jouw product of dienst hoeven niet de hele customer journey opnieuw te doorlopen.

Het onderhouden van bestaande klantrelaties versterkt de loyaliteit en helpt bij het opbouwen van een solide klantenbasis. Dit vormt de basis voor de groei van jouw bedrijf. Tevreden en loyale klanten zorgen voor een stabiele inkomstenstroom. Goed onderzoek doen naar hoe jij van jouw klant een terugkerende klant maakt, is daarom van onschatbare waarde.

Maak prioriteit van jouw klantbehoud

Er zijn verschillende manieren waarop je klanten kunt behouden, en het is geen eenmalige inspanning, maar eerder een doorlopend proces. Het zorgvuldig overwegen en nemen van beslissingen op dit gebied heeft diverse belangrijke voordelen:

  • Omzetverhoging
  • Je bouwt een loyale klantenkring op
  • Een stabiele inkomstenstroom 
  • Concurrentievoordeel
  • Positieve bedrijfsvoering en reputatie
  • Lange termijn groei

Verschillende soorten klantbehoud onderzoeken

Wat is er nodig om jouw doelgroep om te zetten in terugkerende klanten? Welke ervaringen hebben ze opgedaan tijdens hun customer journey, en zijn er verbeterpunten die moeten worden aangepakt? Spreken ze positief over jouw bedrijf en bevelen ze het aan, of raden ze hun vrienden en familie juist aan om elders te kijken? En wat doet jouw concurrent beter dan jij? 

Mond-tot-mondreclame is de oudste en nog steeds een van de krachtigste marketinginstrumenten van vandaag. Hoe vaak vragen we niet aan een bekende om hun ervaringen met een product of dienst? Dit benadrukt het belang van klantbehoud. Wil je weten welk type klantbehoudsonderzoek het meest geschikt is voor jouw product of dienst? Neem contact met ons op. MSI Consultants[Ad1]  denkt graag met je mee.

Neem contact op Lees meer over MSI Consultants

NPS

NPS, een afkorting van ‘Net Promoter Score’ is een maatstaf voor klanttevredenheid. Het meet de waarschijnlijkheid dat een klant het product of de dienst aan anderen zou aanbevelen. Hierdoor geeft het inzicht in zowel de tevredenheid van de klant zelf als in de potentie van mond-tot-mondreclame. Bovendien biedt NPS suggesties en aandachtspunten voor het verbeteren van de klanttevredenheid. 

Marketing Mix Modelling (MMM)

Marketing Mix Modelling (MMM) is een veelgebruikte statistische analysemethode in de wereld van marketing en verkoop. Het wordt ingezet om de effectiviteit van diverse marketing- en verkoopstrategieën te beoordelen en te verbeteren. Hiermee krijg je een helder beeld van welke marketinginspanningen daadwerkelijk bijdragen aan de groei van de verkoop en welke inspanningen mogelijk moeten worden aangepast of verbeterd.

Brand salience en CEP

Hoe gemakkelijk herkenbaar is jouw merk en valt het voldoende op in vergelijking met concurrenten? Om deze vragen te beantwoorden, meten we twee belangrijke begrippen: Brand Salience en CEP. Brand Salience heeft betrekking op hoe sterk jouw merk in het geheugen van consumenten staat. Het meet in feite de mate waarin mensen aan jouw merk denken wanneer ze aan een bepaalde categorie of productgroep denken. Een sterkere Brand Salience betekent dat jouw merk top-of-mind is bij consumenten en dus een grotere kans heeft om gekozen te worden.

Het meten van Brand Salience kan bedrijven helpen om de effecten van hun marketinginspanningen op het merkbewustzijn te begrijpen. Het laat zien hoe goed jouw merk opvalt en hoe je het zichtbaarder kunt maken in het hoofd van consumenten. CEP, wat staat voor Category Entry Points, richt zich op de manieren waarop consumenten zich de categorie herinneren waarin jouw merk zich bevindt. Het gaat hierbij om de verschillende associaties en gedachten die consumenten hebben bij die categorie. Als jouw merk in verband wordt gebracht met positieve en relevante CEP’s, vergroot dit de kans dat consumenten voor jouw merk kiezen.

Het meten van CEP is een waardevolle tool voor bedrijven om hun merkpositionering te verbeteren, de concurrentie voor te blijven en de kans op consumentenkeuze te vergroten. Het biedt inzicht in hoe het merk wordt waargenomen binnen de bredere categorie. 

Reputatieonderzoek

Het doel van reputatieonderzoek is om de bredere perceptie van een bedrijf, organisatie of merk in de samenleving te begrijpen. Zo kijkt reputatieonderzoek naar bredere factoren zoals ethiek, maatschappelijke verantwoordelijkheid, vertrouwen en goodwill bij alle belanghebbenden, waaronder klanten, investeerders, werknemers en de samenleving als geheel. Het kent dan ook vele belangrijke voordelen: 

  • Het verschaft inzicht in hoe een organisatie of product wordt waargenomen en beoordeeld door verschillende belanghebbenden, waaronder klanten, investeerders en de bredere samenleving.
  • Het helpt bij het identificeren van kansen om de reputatie te versterken en uitdagingen die aandacht vereisen om mogelijke reputatieschade te voorkomen.
  • Reputatieonderzoek bevordert effectievere communicatie en verhoogt de transparantie van een organisatie, wat het vertrouwen van belanghebbenden kan vergroten.
  • Het ondersteunt beslissingen over strategie, productontwikkeling en investeringen door inzicht te bieden in de verwachtingen en percepties van de markt.
  • Door de reputatie te begrijpen en te beheren, kan het helpen bij het aantrekken en behouden van klanten, getalenteerde medewerkers en investeerders.
  • Het ondersteunt de inspanningen voor reputatiemanagement door te helpen bij het vaststellen van prioriteiten en het meten van de effectiviteit van genomen maatregelen.
  • Een positieve reputatie kan leiden tot verbeterde financiële resultaten en groei, omdat klanten en investeerders eerder geneigd zijn om zaken te doen met en te investeren in een organisatie met een sterke reputatie.

 

Kortom, reputatieonderzoek is een waardevol instrument dat organisaties in staat stelt om hun reputatie te begrijpen, te versterken en effectiever te beheren, wat weer kan bijdragen aan zakelijk succes en groei.

 

Klantbehoud

Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw klanten trouw blijven en niet naar de concurrent overstappen? Klantretentie is het sleutelwoord. Het stelt je in staat om te begrijpen waarom klanten ervoor kiezen om bij jou te blijven of om elders heen te gaan. Bovendien biedt het inzichten in wat je moet doen om deze waardevolle klanten te behouden. Klantretentie omvat verschillende belangrijke aspecten:

  • Klanttevredenheid: Dit gaat over de mate van tevredenheid die klanten ervaren bij het gebruik van jouw producten of diensten. Tevreden klanten hebben minder kans om over te stappen naar een concurrent.
  • Loyaliteit: Loyaliteit verwijst naar de mate waarin klanten zich aan jouw merk of bedrijf binden en herhaaldelijk zaken met je doen. Loyaliteit is een sterke indicator van klantretentie.
  • Churn Rate: De churn rate (het klantverloop) meet hoeveel klanten jouw bedrijf verlaten over een bepaalde periode. Het is essentieel om dit cijfer laag te houden.
  • Oorzaken van Churn: Het is belangrijk om de redenen te begrijpen waarom klanten vertrekken. Dit inzicht stelt je in staat om gerichte acties te ondernemen om het vertrek van klanten te voorkomen.
  • Mogelijkheden voor Verbetering: Klantretentieonderzoek kan mogelijkheden voor verbetering identificeren, zowel in producten en diensten als in de algehele klantervaring.

Door deze aspecten van klantretentie te begrijpen en er volgens mee aan de slag te gaan, kun je jouw klantrelaties versterken en voorkomen dat klanten naar de concurrent gaan. Het is een cruciaal onderdeel van succesvol bedrijfsbeheer en groei.